PRACA ORYGINALNA
Zatrucie grzybami – czy to coraz poważniejszy problem?
Więcej
Ukryj
1
Department of Pediatrics with Pediatric Cardiology Subdivision, Holy Spirit Specialized Hospital in Sandomierz, Polska
2
Clinical Department of Toxicology and Cardiology, Stefan Wyszynski Regional Specialist Hospital in Lublin, Polska
3
Health Care Complex No. 2 in Rzeszów, ZOZ, Polska
4
Department of Intensive Care and Anesthesiology, Stefan Wyszynski Regional Specialist Hospital in Lublin, Polska
5
Department of Toxicology, Medical University of Lublin, Polska
6
Department of Endocrinology, Świętokrzyskie Oncology Center in Kielce, Polska
7
Diagnostic Imaging Department, St. Luke's Regional Hospital in Tarnów, Polska
8
Rheumatology Department, John Paul II Podkarpackie Province Hospital in Krosno, Polska
9
Department of Ophthalmology and Pediatric Ophthalmology, John Paul II Podkarpackie Province Hospital in Krosno, Polska
Data nadesłania: 21-02-2025
Data ostatniej rewizji: 02-03-2025
Data akceptacji: 03-03-2025
Data publikacji: 30-06-2025
Autor do korespondencji
Weronika Marta Sosnowska
Clinical Department of Toxicology and Cardiology, Stefan Wyszynski Regional Specialist Hospital in Lublin, Polska
LW 2025;103(2):125-132
SŁOWA KLUCZOWE
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Wprowadzenie i cel: Grzyby od lat cieszą się niesłabnącą popularnością. O ich pozytywnym wpływie na organizm człowieka słyszy się coraz częściej. Mimo wzrostu wiedzy wśród grzybiarzy na ich temat, do polskich szpitali wciąż trafiają pacjenci z objawami zatrucia. W niniejszej pracy dokonano analizy zatruć spowodowanych spożyciem grzybów przez osoby dorosłe na podstawie dokumentacji hospitalizacji w Klinicznym Oddziale Toksykologiczno-Kardiologicznym Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Lublinie. Celem badania jest ocena, czy problem zatruć grzybami narasta. Materiał i metody: Badanie miało charakter retrospektywny. Wykorzystano analizę dokumentacji medycznej 1539 dorosłych pacjentów hospitalizowanych w latach 2021–2022 z powodu zatruć. Spośród nich wybrano grupę 14 osób zatrutych grzybami. Wyniki: Spośród pacjentów hospitalizowanych w latach 2021–2022 u 14 zdiagnozowano zatrucie grzybami. W badanej grupie było 9 mężczyzn (64,29%) i 5 kobiet (35,71%). Przedział wiekowy badanych wynosił 25–92 lata. Pacjenci mieszkali głównie na obszarach wiejskich (9 osób). Większość (64,29%) zbierała grzyby samodzielnie, a w dwóch przypadkach doszło do zatrucia zbiorowego. Największą liczbę zatruć zaobserwowano w miesiącach letnio-jesiennych, najwięcej we wrześniu. Objawy pojawiały się zwykle między 7. a 12. godziną po spożyciu. Średnia długość pobytu na oddziale wynosiła 7,1 dnia. W badanej grupie nie zaobserwowano zgonów. Wnioski: Zaobserwowano spadek liczby zatruć grzybami. Konieczne jest rozpowszechnianie informacji o konsekwencjach spożywania grzybów trujących i sposobach ich identyfikacji. Ważne jest podkreślanie bezpieczeństwa spożywania grzybów uprawnych.