PRACA POGLĄDOWA
Postępowanie dietetyczne u pacjentów z przewlekłą chorobą nerek w okresie leczenia zachowawczego
Więcej
Ukryj
1
Zakład Żywienia Człowieka, Warszawski Uniwersytet Medyczny; kierownik: dr hab. Dorota Szostak‑Węgierek
2
Klinika Chorób Wewnętrznych, Nefrologii i Dializoterapii CSK MON WIM w Warszawie; kierownik: prof. dr hab. Stanisław Niemczyk
Data nadesłania: 09-11-2019
Data publikacji: 22-05-2017
LW 2017;95(3):292-297
SŁOWA KLUCZOWE
STRESZCZENIE
Przewlekła choroba nerek (PChN) to zespół chorobowy rozwijający się na podłożu strukturalnego lub czynnościowego uszkodzenia nerek trwającego przynajmniej 3 miesiące. W Polsce aktualnie choruje około 11,9% dorosłych, a najczęstszą przyczyną jest cukrzycowa choroba nerek. Leczenie zachowawcze PChN obejmuje oprócz leczenia choroby podstawowej również leczenie dietetyczne i ocenę stanu odżywienia. W PChN stosuje się dietę ubogobiałkową (LPD) oraz bardzo ubogobiałkową (vLPD) suplementowaną ketoanalogami aminokwasów egzogennych.
Istotnymi elementami diety, oprócz zawartości białka, są: odpowiednia podaż energii, ilość i jakość tłuszczów, zawartość składników mineralnych, takich jak sód, potas, fosforany, czy witamin rozpuszczalnych w wodzie. W ostatnich latach zwraca się uwagę na spożycie fruktozy, która nasila insulinooporność. Przestrzeganie odpowiednich zaleceń dietetycznych pozwala spowolnić przebieg choroby, opóźniając konieczność wdrożenia leczenia nerkozastępczego, wpływa korzystnie na stan odżywienia, towarzyszące zaburzenia metaboliczne i jakość życia pacjentów. Tym samym przyczynić się może do zmniejszenia kosztów bezpośrednich i pośrednich leczenia PChN.
KONFLIKT INTERESÓW
Nie zgłoszono sprzeczności interesów.