PRACA POGLĄDOWA
Wpływ stężenia witaminy D i jej suplementacji na stan zdrowia jamy ustnej – przegląd literatury
Więcej
Ukryj
1
Studenckie Koło Naukowe przy Pracowni Stomatologii Cyfrowej, Uniwersytet Medyczny w Lublinie, Wydział Lekarsko-Dentystyczny, Polska
2
Pracownia Stomatologii Cyfrowej, Uniwersytet Medyczny w Lublinie, Wydział Lekarsko-Dentystyczny, Polska
Zaznaczeni autorzy mieli równy wkład w przygotowanie tego artykułu
Data nadesłania: 10-06-2024
Data akceptacji: 18-06-2024
Data publikacji: 23-12-2024
Autor do korespondencji
Oskar Dominik Tokarczuk
Studenckie Koło Naukowe przy Pracowni Stomatologii Cyfrowej, Uniwersytet Medyczny w Lublinie, Wydział Lekarsko-Dentystyczny, Polska
LW 2024;102(4):254-258
SŁOWA KLUCZOWE
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Wstęp: Witamina D odgrywa główną rolę w wielu procesach biologicznych, w tym w regulacji gospodarki wapniowofosforanowej, wzmacnianiu odpowiedzi immunologicznej i stymulacji mineralizacji tkanek twardych. Niedobór witaminy D dotyczy nawet 30% dzieci w krajach rozwiniętych i występuje zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Obniżone stężenie witaminy D jest powiązane m.in. ze zwiększoną aktywnością próchnicy, w tym ciężką postacią próchnicy wczesnego dzieciństwa. Materiał i metody: Przegląd literatury przeprowadzono z wykorzystaniem bazy danych PubMed. Analizowane prace obejmowały badania różnych pod względem wieku, szerokości geograficznej i statusu socjoekonomicznego grup. Wyniki: Za optymalne stężenie witaminy D uznaje się co najmniej 75 nmol/l. Jej niedobory są powiązane z wieloma schorzeniami ogólnoustrojowymi, w tym z próchnicą zębów. U dzieci z próchnicą wczesnego dzieciństwa obserwuje się niższe stężenie witaminy D, co zwiększa ich podatność na próchnicę. Odpowiednie stężenie witaminy D wpływa korzystnie na mineralizację szkliwa oraz zwiększa wydzielanie śliny i zawartość wapnia, co chroni przed działaniem kariogennych mikroorganizmów. Istnieją również dowody na wpływ stężenia witaminy D u matek na ryzyko wystąpienia próchnicy u ich dzieci. Wnioski: Witamina D odgrywa kluczową rolę w prewencji i leczeniu próchnicy zębów, zwłaszcza u dzieci. Promowanie suplementacji witaminy D, zgodnie z polskimi wytycznymi, może znacząco zmniejszyć ryzyko wystąpienia tej choroby. Badania nad polimorfizmami genowymi otwierają nowe perspektywy dla indywidualizacji profilaktyki próchnicy. Monitorowanie stężenia witaminy D u przyszłych matek może również przyczynić się do zmniejszenia ryzyka rozwoju próchnicy u ich potomstwa. Konieczne są dalsze badania, aby lepiej zrozumieć mechanizmy wpływu witaminy D na zdrowie jamy ustnej i opracować szczegółowe rekomendacje dotyczące suplementacji.